Mede is een bijzondere en eeuwenoude alcoholische drank, verkregen door middel van fermentatie uit bijenhoning. Deze mede is bereid uit de mooiste honing uit de omgeving van natuurgebied de Weerribben in de Kop van Overijssel. De mede is ambachtelijk bereid en gebotteld voor Hannie's Hakhoning door de Delftse Mederij

Deze mede is op.

In onze webwinkel zijn diverse andere soorten mede verkrijgbaar

Super heerlijke grote honinglollie in de vorm van een bij of een vlinder. (foto klopt niet helemaal meer)

Origineel als traktatie voor school: informeer naar de mogelijkheden. Ook vreselijk leuk om als honing in de thee te gebruiken. Roer met de lollie in de thee en zoet je drankje er mee! Zeer geschikt bij high-tea.

 Per stuk verpakt. 

 

 

Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bij. Propolis beschermt het bijenvolk tegen verschillende virussen, schimmels, en bacteriën. Vanwege de unieke wisselende samenstelling treedt geen resistentie op, iets wat op dit moment een groot probleem is bij bijvoorbeeld de synthetische antibiotica in de gezondheidszorg.

 

Al eeuwen wordt propolis door mensen toegepast om zijn nuttige en krachtige werking. Er zijn ook veel moderne wetenschappelijke publicaties over de werking van propolis. Toch mag propolis geen medicijn genoemd worden. Farmaceutische medicijnen staan onder strenge controle en moeten altijd exact dezelfde samenstelling hebben. Propolis heeft een zeer wisselende samenstelling naar gelang het jaargetijde, de omgeving, en het bijenvolk zelf. Er zijn wel artsen, dierenartsen en schoonheidsspecialisten die propolis aanraden vanwege de wetenschappelijk onderbouwde werking.

 

Kostbare stof
Propolis is een kleverige stof, gemaakt van speciale harsen van de knoppen van bomen. De boom beschermt zijn knoppen zorgvuldig met deze harsen tot ze klaar zijn om uit te lopen. Bijen halen kleine hoeveelheden hars van de knoppen van bijvoorbeeld berken en populieren. Dit verwerken ze door toevoeging van enzymen tot propolis.

 

In Nederland wordt door een bijenvolk, onder normale omstandigheden,  gemiddeld zo’n 100 gram propolis per jaar geproduceerd.  Het wordt gewonnen bij het schoonmaken van de bijenkast. De taaie kleverige propolis wordt met een plamuurmes afgekrabd.  Kleinere onderdelen die in de vriezer passen kunnen eerst worden bevroren. Wanneer de propolis koud is wordt het namelijk hard en breekbaar, waardoor het wat makkelijker losgekrabd kan worden. Propolis oogst je in het voorjaar. De winter is een moeilijke periode voor een bijenvolk. Het volk blijft binnen in de kast en is afhankelijk van de aangelegde voedselvoorraad. Daarom denken wij dat het goed is om zo veel mogelijk propolis in de bijenkast te laten tijdens de winter.

 

De samenstelling van propolis
Propolis wordt gemaakt van hars van bomen. Deze harsen worden door de bijen die ze verzamelen bewerkt, waardoor ook een deel van de samenstelling verandert, en daarna in hun woning gebruikt. De samenstelling van propolis varieert per jaargetijde, omgeving van de bijen, en het karakter van het bijenvolk. De belangrijkste bestanddelen van propolis zijn:

 

 • Harsen
 • Bijenwas
 • Etherische oliën
 • Pollen
 • Vitaminen, mineralen en spoorelementen

 

Ruwe propolis is een taaie uiterst kleverige stof en wordt door het lichaam nauwelijks opgenomen. Door de propolis op te lossen zijn de stoffen in de oplossing beschikbaar voor het lichaam. De vloeistof bevat dan:

 

 • Etherische oliën
 • Flavonoïden
 • Lipoïden
 • Eiwitten
 • Suikers
 • Vitaminen en mineralen

 

Etherische oliën
Propolis bevat een verzameling aan aromatische stoffen. Deze etherische oliën zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de karakteristieke geur van propolis. Deze geur zult u direct herkennen wanneer u wel eens propolis heeft geroken. De geur doet denken aan boomharsen, honing en bijenwas. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen moeten er even aan wennen.

 

Er zijn 31 verschillende etherische oliën in propolis aangetoond. De aromatische verbindingen die door de bijen gebruikt worden tegen bacteriën en/of schimmels zijn o.a.

 

 

Flavonoïden
Flavonoïden worden vaak genoemd als het gaat over de werkzaamheid van propolis. Flavonoïden zijn gele pigmenten die vookomen in de bladeren en de hars op knoppen van bomen en planten. D.m.v. deze pigmenten is ontdekt dat de meeste flavonoïden overeenkomen met die van berken en populieren. Wat zou kunnen betekenen dat deze bomen voor bijen de voorkeur hebben in het produceren van de meest werkzame propolis. Opvallend is dat er ook flavonoïden in propolis zitten die niet voorkomen in bomen. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan door de bewerking die bijen uitvoeren op de harsen voordat ze het gebruiken als propolis. Inmiddels zijn er 26 flavonoïden in propolis ontdekt. Vele van deze stoffen zijn natuurlijk werkende antibiotica voor het bijenvolk.

 

Propolis bevat o.a.

 

 • Pinobanksine
 • 3 acetyl pinobanksine
 • sakuranetine
 • apigenine
 • chrysine
 • galangine
 • luteoline
 • pinocembrine
 • pinostrobine
 • quercetine
 • tectochrysine

 

Waarschijnlijk zijn deze flavonoïden niet alleen op zichzelf werkzaam maar versterken ze ook elkaars werking.

 

Lipoïden
Lipoïden zijn vetachtige verbindingen. De aanwezige lipoïden in propolis zijn afkomstig van de bijenwas hoewel de meeste was wordt weggefilterd bij het maken van tinctuur. De belangrijkste lipoïden in onze propolis producten zijn:

 

 

Eiwitten
Propolis bevat een kleine hoeveelheid eiwitten die bestaan uit verschillende aminozuren. De hoeveelheden zijn zeer gering, niet substantieel om bij te dragen aan de dagelijkste eiwit behoefte. Maar wellicht dragen aminozuren (waarvan 3 essentiele aminozuren) bij aan de werking van propolis.

 

 • Fenylalanine
 • Leucine
 • Tryptofaan
 • Alanine
 • Asparaginezuur
 • Glutaminezuur
 • Glycine
 • Serine

Kijk ook eens op deze website: http://home.planet.nl/~braam/propolis.html

Koninginnegelei wordt door de bijen uit speciale voedselklieren in hun kop uitgescheiden. De bijenlarve krijgt tot aan de derde dag dit voedsel toegediend, daarna wordt overgegaan op honing en pollen, terwijl de koningin uitsluitend gevoed wordt met koninginnegelei. Het is de rijkst-denkbare voeding in de natuur. Koninginnegelei is een geelachtige substantie met een scherpe smaak. De gelei bevat een zeer grote dosis eiwitstoffen, vitaminen (vooral B-complex), mineralen, aminozuren, antibiotica, hormonen en glyceriden. Verder nog een aantal niet geïdentificeerde stoffen, die misschien het geheim bevatten van de wonderbaarlijke vruchtbaarheid in de bijenwereld (koningin die tot 2000 eitjes per dag kan leggen).

 

Koninginnegelei kan uitstekend resultaat geven bij bloedarmoede, lusteloosheid, ouderdom, vermoeidheid, ziekte van Pfeiffer, overspannenheid, depressiviteit en andere vermoeidheidsklachten. Ook de sportman of -vrouw en degene die herstellende is van een ziekte kan veel baat hebben bij koninginnegelei. Daarnaast gaat koninginnegelei ook littekenweefsel tegen en zorgt het voor een mooie wondgenezing. Stimuleert groei van haren en nagels.

 

 

Iedere morgen voor het ontbijt: 1 mespunt pure koninginnegelei of een dessertlepel honing -met daarin opgelost zuivere koninginnegelei innemen. (Voor kinderen halve dosering.) Bij ernstige gevallen dosering voor de duur van 1 maand verdubbelen, daarna overgaan naar bovenstaande dosering. Het wordt aanbevolen om de koninginnegelei in ieder geval een maand te gebruiken om het effect te optimaliseren. Om een nog beter resultaat te verkrijgen neemt men koninginnegelei in combinatie met stuifmeel. Voor het tegengaan van littekenweefsel smeer je een dun laagje op de dichte wond(door een korstje of laagje huid). Werkt niet bij oude littekens.

 

In het Engels heet koninginnengelei 'Royal Jelly', in het Frans 'Gelee Royale', en in het Duits 'Weiselfuttersaft'.

 

 

Stuifmeelkorrels worden ook door bijen verzameld en in de raat opgeslagen.  De bestanddelen van stuifmeel zijn niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor de mens. Het bevat talrijke natuurlijke, gezonde stoffen.

Stuifmeelkorrels (pollen) zijn niet alleen van levensbelang voor de bijen, het unieke mengsel bevat ook voor de mens essentiële stoffen voor een goede gezondheid. Wie goed en gevarieerd eet, krijgt genoeg van deze stoffen binnen. Toch zijn er situaties waarbij Stuifmeel kan helpen. Stuifmeel heeft een zeer positieve inbreng bij: bloedarmoede, astma, bronchitis, hooikoorts, vermoeidheid, leveraandoening, darmklachten acné nervositeit en nog veel meer. Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingsstoffen in zitten als Stuifmeel. Onder andere:

 

 • 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren
 • 30% koolhydraten
 • 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren)
 • Mineralen
 • Vitaminen
 • De volgende vitaminen zijn in Stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, en K

 

Vanwege de relatief grote hoeveelheid vit. B12 is Stuifmeel heel waardevol voor mensen die geen vlees eten

Het wordt zelfs superfood genoemd! Er zitten de volgende vitaminen in bijenpollen: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B8, B11, B12, C, D, E en K.

 

Op het gebied van mineralen bevat bijenpollen: calcium, fosfor, kalium, zwavel, silicium, molybdeen, zink, magnesium, ijzer, mangaan, koper en jodium. Er zit een belangrijk flavonoïde in, namelijk genisteïne.

 

Sommige mensen zijn allergisch voor stuifmeel. De meeste mensen die allergisch voor stuifmeel zijn, hebben ook andere allergieën. In een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat iemand alleen voor bijenpollen allergisch is.
Stuifmeel is goed voor allergieën en daarom ook goed voor hooikoorts. Het lijkt wat tegenstrijdig om een allergie voor pollen met pollen te bestrijden maar dat is het niet. In dit geval eet je de pollen op en komen ze niet in je neus. Verder maak je gebruik van de antioxidanten doordat je immuunsysteem versterkt wordt. Stuifmeel helpt mee om allergische verschijnselen te verminderen.

 

Bijenpollen bevatten veel antioxidanten en deze kunnen vrije radicalen uitschakelen die allerlei welvaartsziekten kunnen veroorzaken. Het voordeel van bijenpollen of stuifmeelkorrels is dat ze veel goedkoper zijn dan propolis.
Deze vrije radicalen kunnen tot ziekten leiden. Wanneer je bijenpollen tot je neemt leidt dat ertoe dat er minder vrije radicalen aanwezig zijn en dus minder kans op ziekten is. Het herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Hierdoor hebben sporters ook minder last van spierpijn.

Op de site van de Nederlandse imkersbond staat te lezen dat stuifmeelkorrels goed zijn bij verstoppingen, diarree, darmontsteking en allerlei infecties. Dat wordt vooralsnog niet bevestigd door wetenschappelijk onderzoek om de eenvoudige reden dat dit onderzoek nog niet is gedaan of bekend gemaakt. Wel kun je zien dat in alle gevallen antioxidanten ontstekingsremmend werken, dus dat zal eveneens voor bijenpollen werken. Bovendien is dit bijenproduct net als honing een antibioticum. Dat betekent dat het ziekmakende bacteriën bestrijdt. De kans is daarom zeer groot dat de geneeskracht van bijenpollen voor darmaandoeningen binnen afzienbare tijd wetenschappelijke onderbouwing krijgen.

Bijenpollen dien je voor de meest effectieve werking ´s morgens in te nemen. Een eetlepel per dag is voldoende. Aanrader is om het door de yoghurt te roeren.

 

 

 

Pot echte zuivere bijenboenwas van 160 gram (280ml).

Antiekwas / boenwas is een universele meubelwas waarmee u uw meubels kunt onderhouden. 

De was is gemaakt van bijenwas en zuivere terpentijn en is geschikt voor alle houtsoorten.

Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubels die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden. Een behandeling met  was zorgt er voor dat uw meubelstuk weer een mooie glans krijgt en laat oppervlakkige krassen en vlekken verdwijnen.

Ook ideaal voor het behandelen van meubelen in Viking stijl en middeleeuwse voorwerpen.

Verkrijgbaar in 3 kleuren: blank, geel en donker.

DENK OM UW HUISNUMMER!!!!!!!!
Als u via de webshop besteld vergeet dan niet om uw HUISNUMMER in te vullen!
Onze winkel is geopend op woensdagmiddag van 13 tot 16 uur.
Albatrosstraat B 49 Nieuwe Pekela

U kunt ons op de volgende evenementen vinden:

 

2022 

 

11&12 maart Fantasy Markt Voorthuizen

 

26 maart Voorjaarsmarkt Muntendam bij Dagbesteding de Turfstekers

 

23 & 24 april Elfia Haarzuilens

 

30 april - 1 mei Middeleeuws Festijn Cannenburgh in Vaassen

 

13-14 mei Fredenna in Vreden (Duitsland)

 

21-22 mei Fantasy Fest In de Broodfabriek in Rijswijk

 

26-28 mei Imaginarium Tytsjerk

 

11-12 juni Rapalje Zomerfolk Stadspark Groningen

 

18-19 juni Fable & Fantasy Rensenpark Emmen

 

2 -3 juli  Ridderspektakel Kasteel Doornenburg

 

9-10 juli Historisch Festival Doorn

 

22-24 juli Art Carnivale Schildmeer

 

4-7 Augustus Castlefest Keukenhof

 

19-21 augustus Middeleeuws Winschoten

 

17-18 september Elfia Arcen

 

23-25 september Historisch Zoetermeer

 

oktober- Fantasyfest Rijswijk

 

 

2021

4 september Fantasy Markt Ter Apel- Camping Moeke's Gat

 

5 september Kleintje Kingsday- Den Andel Andledon

 

18-19 september Elfia Arcen

 

25-26 september Historisch Zoetermeer

 

2-3 oktober Erve Erme Zutphen https://www.lunadea.nl/

 

23 - 24 oktober FantasyFest Rijswijk

 

30-31 oktober Samhain Fantasy MArkt Slochteren

 

 

 

2020 XXX

 

 

 2019

1-3 maart Mysticon Hameln                  Duitsland

 

9-10 maartFantasyFest          Broodfabriek   Rijswijk

 

13-14 april Elfia Haarzuilens

 

20 - 22 april Ridderspektakel kasteeltuinen Arcen

 

4-5 mei middeleeuws festijn  kasteel Cannenburgh         Vaassen

 

17-19 mei Fredenna

 Im Stadtpark zu Vreden (Du)

 

25-26 mei Keltfest Vijfhuizen

 

9-10 juni middeleeuws Festijn kasteel de Kelder

Doetinchem

 

15-16 juni Zomerfolk Groningen

 

22-23 juni Fable & Fantasy Emmen (in de voormalige dierentuin)

 

6-7 juli Slag om Doornenburg kasteel Doornenburg

 

13-14 juli  Historisch festival Doorn

 

10-21 juli Art Carnivale Schildmeer Steendam

 

1-4 augustus Castlefest Keukenhof Lisse

 

16-18 augustus Imaginarium Tytsjerk

 

23-25 augustus Middeleeuws Winschoten

 

13-15 september Stellingen festival Appelscha

 

21-22 september Elfia Arcen

 

23-24 november Winter Castlefest

 

7-8 december Yule Fest Archeon (midwinterfair)

 

14-15 december Kerstmarkt   Bourtange

21-22 december Kerstmarkt   Bourtange